Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Hogyan kezdje gyermeked könnyedén az iskolát?

Hogyan kezdje gyermeked könnyedén az iskolát?

Augusztus elején egyre többször kezdünk el beszélgetni gyermekünkkel az iskolakezdésről, az első napokról . Íme néhány tipp, hogy kellően pozitívan tekintsünk a “nagy nap" elé, és, hogy könnyebben vegyük az elénk gördülő akadályokat !

·       Mesélj a gyermekednek a saját élményeidről ! Talán kicsit régen volt, de bizonyára Neked is sok , szép emléked maradt az első iskolás napokról. Mesélj gyermekednek , milyen izgalmas volt átlépni először az iskola kapuját . Esetleg képet is mutathatsz az iskoládról vagy még jobb, ha személyesen meg tudod mutatni gyermekednek, hol tanultál meg írni, olvasni.
Ezzel segítesz neki  leküzdeni a kezdeti szorongást !

  • Nézd a helyzetet reálisan ! Még Einstein is elkezdte valahol – minden gyermek megtanul írni, olvasni, számolni a saját tempójában, nem  az első nap. Ne várj túl sokat az első naptól , így elháríthatod a csalódások egy részét !
  •  Ne pánikolj! Talán már nem emlékszel a saját gyerekkorodra pontosan, de a gyerekeknek szükségük van szabadságra ahhoz, hogy egyedül megtapasztalják az iskolát.  Félelmeidet ne rakd rá a gyermekedre !
  •  Légy jó hallgató !  A gyermeknek megvan a saját véleménye az iskola első napjáról. Fontos, hogy meghallgasd ezekről a gondolatokról őt, beszélgessél ezekről, és , ha van félelme is ezzel kapcsolatban , próbáljátok megkeresni ezek okait.
  • Előzetes látogatás : Ma már a legtöbb iskolába szerveznek “ Nyílt napokat “, ahol nemcsak szülő tud érdeklődni az adott intézményről, hanem a gyermek is éri benyomás az iskola hangulatáról. Ezeken a napokon bekukkanthatunk az osztályterembe, tornaterembe, így az első napokon már ismerősek lesznek ezek a helyszínek.
  • Iskolába jutás útja : Ha nem a közelben vagy ismert útvonalon fekszik az általános iskola, többször menjetek el arra a nyáron, követve azt az útvonalat, amelyen majd  kell menni szeptembertől. Ilyenkor lehet felhívni a gyermek figyelmét a fontosabb , veszélyesebb kereszteződésekre.
  • A megfelelő felszerelés: Nem is szükséges mondani, hogy tolltartóra és iskolatáskára már az első napokban is szüksége lehet. Ne felejtsétek el a váltócipőről, feltöltött kulacsról, és tízórairól se!
  • Iskolai füzetek: A legtöbb iskolában listát adnak azokról az eszközökről, amit be kell szerezni első osztályra. Ne idegeskedjünk, ha nincs időnk beszerezni az első napra ! Nyugodtan beszerezhetjük az első két hétben ezeket, hiszen az első napokban csak ismerkedni fognak gyermekeink az adott intézménnyel, társaikkal, tanítójukkal.

ÉS végül egy utolsó tanács. Ne “riogassuk” a gyermeket, hogy mennyivel nehezebb lesz ez az időszak! Ha kellően előkészítjük az első napokat, vidám, gondtalan gyermek fogja átlépni az iskola kapuját!

Menjünk együtt iskolába - egészséges iskolatáskával! + NYEREMÉNYJÁTÉK!>>>