Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Milyen nehéz lehet az iskolatáska?

Milyen nehéz lehet az iskolatáska? Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mekkora terhet lehet egy alsós gyermeknek cipelnie, anélkül, hogy ne legyen felnőtt korban gerincproblémája? Egyáltalán mekkora súlyú lehet ideálisan egy iskolatáskának és milyen alternatív lehetőségekkel lehet csökkenteni a gyermek gerincére jutó terhet? A cikk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Szakértők véleménye az, hogy egy alsós gyermek testsúlyának 10%-nál ne legyen nehezebb a bepakolt iskolatáska. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az iskolatáska könyvekkel, füzetekkel nem lehet több, mint 2,5-3 kg. 
Egy 2010-es tanulmány  azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az iskoláskorú gyermek gerincére az iskolatáska viselése. A tanulmány, mely először analizálta MRI segítségével a gyermekek gerincének változását, egyértelműen megállapítja, hogy a gyermekkori gerincproblémák összefüggésben állnak a hátizsákok kialakításával és súlyával.

Szerencsére egyre több iskolában figyelnek arra, hogy a gyermek ne hordja az összes könyvét, füzetét haza, mégis, ha az ideális iskolatáska súlyból kivonjuk az ideális iskolatáska súlyát ( ez utóbb 1000-1100 gr maximum), alig marad 1,4-1,9 kg.
Mégis mit lehet annak érdekében tenni, hogy csökkentsük gyermekünk nap terhét, amit az iskolába cipel?
- Válasszunk olyan iskolatáskát, mely nemcsak a gyermek gerincére rakja a súlyt, hanem elosztja a háton. Ehhez szükséges feltétel, hogy a táska mellkas- és lehetőleg derék-csattal rendelkezzen. 
Az ergobag iskolatáskák ideális választás, hiszen maximális ergonómiai kialakítás mellett mindkét csattal rendelkezik, így elosztják a terhet a gyermek hátán ( lásd a képen)
- Mivel egy alsós gyermek folyamatos növésben van, így - hasonlóan a ruhákhoz, melyből újabb és újabb méretet kell venni- az iskolatáska hátrészét is folyamatosan hozzá kell illeszteni a gyermek gerincoszlopához. Megoldás erre a problémára az állítható háttámla, mellyel az ergobag iskolatáskák is rendelkeznek, a gyermek 110-150 cm testmagassága között. ( A Satch iskolatáskák, elsősorban felsős korosztálynak, szintén állítható háttámlával rendelkezik a gyermek 140-180 cm testmagassága között.)
- Fontos szempont egy iskolatáska választásnál, hogy mennyi pakoló rekesz van. Az ergobag táskák 3 rekesz is van, melyből az egyik - tépőzárral - eltávolítható. Itt szükséges megjegyezni, hogy figyeljünk a táska bepakolásnál arra, hogy a nehezebb könyvek, füzetek a gerincoszlophoz közelebbi rekeszekbe kerüljön.